Jaguar XE on valmistajallensa tärkeä malli. Kaikesta näkee että tehdas on tosissaan, kun se yrittää tunkeutua kolmen saksalaisen perinteisesti hallitsemalle pelikentälle. XE on suora vastine BMW:n 3-sarjalle, Audi A4:lle ja Mercedes-Benzin C-sarjalle. Missio on erittäin kunnianhimoinen ja varmasti vaikea, mutta aivan tyhjin taskuin Jaguar ei ole lähtenyt sotaan.
Jaguaria on totuttu aikojen saatossa pitämään joko nopeana ja kalliina urheiluautona tai vaihtoehtoisesti hieman varttuneemman väen luxuspirssinä, jolla huristeltiin varovasti pyhäpäivinä sukulaisiin ja takaisin. Kun Ford sitten 80-90 lukujen taitteessa osti Jaguarin, löi se väkisinkin leiman vanhan ja perinteisen brittimerkin dna:han. Fordin omistus sai aikaan varmasti paljon hyvää, mutta samalla se nakersi Jaguarin imagoa rotan lailla.
Hyvänä esimerkkinä toimii 2000-luvun alussa esitelty X-type, joka oli Jaguarin ensimmäinen etuvetoinen auto. Käytännössä pohjalevy ja tekniikka oli lainattu suoraan Ford Mondeosta, ja sitä Jaguaria oli etäisesti XJ:tä muistuttava ulkonäkö. Vuonna 2008 intialainen Tata Group osti Jaguarin sekä Land Roverin, jonka jälkeen Jaguar on saanut toteuttaa itseään jälleen melko itsenäisenä merkkinä ja yrittääkin nyt päästä vanhasta Ford-imagosta irti kaikin keinoin.
Nyt esitelty Jaguar XE on pitkästä aikaa täysin uusi automalli ja sen kehittämiseen on panostettu todella vahvasti. XE:hen on ladattu paljon tekniikkaa ja rakenteita joita ei tämän luokan autoissa juuri tapaa ja kuitenkin hinta on onnistuttu pitämään hyvinkin kilpailijoiden tasolla. XE:n onkin tarkoitus kosiskella puolelleen asiakkaita jotka eivät aikaisemmin ole Jaguaria pitänyt vaihtoehtona.
Yksi Jaguarin valteista on alumiininen korirakenne. Muilla valmistajilla ei mallistossaan moista vaihtoehtoa ole. Rakenteen edut ovat juurikin sen keveys ja suhteellinen lujuus verrattuna teräkseen. Jaguar mainostaa rakenteen olevan erittäin jäykän ja turvallisen. Tätä asiaa on vaikea koeajon puitteissa todeta, mutta ajossa kokonaisuus tuntui hyvin jämäkältä.
Korin muotoilussa on myös onnistuttu. Muodoissa on vaikutteita isommista XF- ja XJ-malleista, mutta ulkonäkö on silti omanlaisensa. Pitkä keula ja sulava, hieman takapainoinen olemus huokuu sporttisuutta. Toisaalta jostain kulmista katsottuna havaittavissa on myös mm. Audin piirteitä. Leveä ja matala kori luo illuusion isommasta autosta, kuin mitä XE todellisuudessa onkaan.
Muotoiluun on panostettu myös sisätiloissa ja tunnelma on kuin aidossa gran turismossa. Kojetaulu ikään kuin kiertää koko ohjaamon ja muutkin yksityiskohdat tuntuvat hyvin harkituilta. Mittaristo on hieman retro-henkinen ja kokonaisuus on pyritty pitämään yksinkertaisena, mutta laadukkaan oloisena. Kojetaulua hallitsee iso 8” multimedia-näyttö josta auton monia ominaisuuksia voi säädellä. Hieno yksityiskohta on, kun virran kytkennän jälkeen vaihteenvalitsimen säätöpyörä nousee esiin keskikonsolista.
Uusinta uutta on myös koeajoauton 2-litrainen Ingenium dieselmoottori, joka on Jaguar-Land Roverin omaa tuotantoa. Kone on erittäin nykyaikainen ja se esitellään nyt ensi kerran XE:n nokalla. Moottorin eri versioita tullaan käyttämään vastaisuudessa muissakin Jaguarin ja Land Roverin malleissa. Tehoa kone tuottaa tässä versiossa 180 hevosvoimaa ja vääntöä mukavat 430 Nm, joten arvot ovat hyvin linjassa kilpailijoiden kanssa.
Hinnat alkaen-mallissa, saman moottorin miedompi viritys tuottaa 163 heppaa ja kulutuksen luvataan olevan 3,8l/100km. Myös päästöt jäävät tällöin erittäin alhaiselle 99g/km tasolle. Bensavaihtoehtoina XE:hen on saatavilla tehoiltaan 200-240 heppainen nelisylinterinen 2-litrainen turbo, sekä S-mallin 340 heppainen V6. Vaihteistona toimii joko 6-vaihteinen manuaali, tai ZF:n valmistama 8-vaihteinen automaatti ja vetävät pyörät sijaitsevat siellä missä Jaguarissa kuuluukin, eli takana.
Alustarakenteiltaan XE on eksotiikkaa parhaimmillaan. Edessä olevat päällekkäiset kolmiotukivarret ja sähköinen ohjaustehostin on lainattu suoraan merkin urheilumallista, F-typestä. Hyvää ajettavuutta silmälläpitäen myös takana on hieman valtavirrasta poikkeava monivarsituenta, jolla pyörät saadaan pysymään tiessä mahdollisimman oikeassa asennossa.
Koeajoauto oli varustetasoltaan R-Sport, jolloin auton alusta on hieman vakiota matalampi ja jäykempi. Ajossa auto ei kuitenkaan ollut mikään kivireki, vaan tuntuma oli täsmällinen ja jämäkkä. R-Sportin myötä XE:stä löytyy myös muita urheilullisuuteen viittaavia varusteita ja koristeita kuten sporttisemmin muotoiltu korisarja ja kynnyslistojen ja ratin R-Sport logot.
Myös penkit ovat malliltaan ja muodoiltaan hieman urheilullisemmat joita tosin isommat kyytiläiset moittivat hieman ahtaan tuntuisiksi. Joka tapauksessa tuolit antavat hyvän tuen joka suuntaan ja niillä jaksaa hyvin istua väsymättä pidemmänkin siirtymän. Samaa ei voi sanoa takapenkistä joka kaartuu reunoiltansa voimakkaasti. Käytännössä kolmen aikuisen on hyvin hankala mahtua istumaan mukavasti. Takatilat sopivat paremmin kahdelle hengelle tai sitten perheen pienimpien käyttöön.
Varustetasoja XE:hen on tarjolla neljä erilaista ja lisävarusteitakin on tarjolla juuri niin paljon kuin kuvitella saattaa. Varsinkin turvavarusteiden tiimoilta XE:hen saa käytännössä kaikki, mitä markkinoilla on tarjota, mukaan lukien pysäköintiavustimet ja kamerat.
Ajossa Jaguarin menoa leimaa yleinen laadukkuuden tunne ja mukana on tiettyä arvokkuutta. Auto kerää katseita osakseen ja kyselijöille saa olla tavan takaa kertomassa että mistä oikein on kysymys. Moni tunnistaa auton Jaguariksi, mutta mallia ja varsinkin hintaa arveltiin paljon todellista kalliimmaksi. Tämä seikka tuskin haittaa suurinta osaa auton ostajista.
Ajomoodeja XE:ssä on neljä. Standard, Eco, Dynamic ja Winter. Ajomoodien vaikutukset ulottuvat moottorin, vaihteiston ja ohjauksen toimintaan. Alustan toimintaan moodeilla ei ole vaikutusta, mutta adaptiivinen alusta on maahantuojan mukaan saatavilla jossain vaiheessa. Kone käy tyhjäkäyntiä hieman karkean kuuloisesti, joten moottorin tyyppi ei jää epäselväksi.
Voimaa koneessa riittää normaaliin arkikäyttöön hienosti ja meno on pirteää. Uuden moottorin ominaisuudet kestävät hyvin vertailun luokkansa kärkimerkkeihin. Koeajon keskikulutus oli 5,8 l/100km ja ajo sisälsi paljon reippaita kiihdytyksiä ja vauhdikastakin ajoa, joten lukemaa voi pitää erittäin hyvänä. Moottorin ääni kuuluu tietyillä kierroksilla ohjaamoon mutta ei kuitenkaan häiritsevässä määrin. Sen sijaan rengasäänet nousee kovemmassa vauhdissa päällimmäiseksi melun aiheuttajaksi, mikä sinänsä ei yllätä kun alla pyörivät 19 tuumaiset ja varsin matalat kiekot.
ZF:n valmistama 8-vaihteinen automaatti ei aivan yllä toiminnaltaan markkinoiden parhaiden vaihteistojen tasolle. Joissain ajotilanteissa toiminnassa oli epämääräisyyttä ja vaihdot tapahtuivat pienen nykäyksen saattelemana. Eco-moodin käyttö auttaa tilanteessa hieman, mutta tällöin myös menosta katoaa se paras terä. Kaiken kaikkiaan vaihteisto hoitaa tehtävänsä kuitenkin mallikkaasti.
Ajo-ominaisuudet ovat Jaquar XE:n parasta antia ja auto kääntyy mutkiin nautinnollisen tarkasti. Kun meno on sporttista alkaa luonnollisesti koneeseenkin kaivata lisää ruutia. Ripeän ajon taustalle sopisi saumattomasti V6-moottorin kaunis sointi, mutta tällöin XE:n hintalappukin on hieman toisen näköinen kuin perusversioiden. Normaaliin ajoon tämä 180 heppainen diesel riittää hienosti.
Eräs maininnan arvoinen varuste Jaguarissa on Land Roverin kanssa kehitetty, eräänlainen hitaan nopeuden vakionopeussäädin (ASPC). Järjestelmä toimii nopeusvälillä 3-30 km/h ja sen tarkoitus on auttaa etenemistä liukkaissa olosuhteissa. Käytännössä kuljettaja asettaa haluamansa nopeuden, jonka jälkeen auto huolehtii mahdollisimman tehokkaasta etenemisestä pyörien sutimatta, ja kuskin hommaksi jää pelkästään ohjaaminen.
Systeemillä pyritään minimoimaan takavetoisen auton haittapuolet liukkaalla kelillä. Tuleva talvi näyttänee ajallaan, että kuinka hyödyllinen laite loppujen lopuksi on kyseessä, mutta ainakin se kertoo sen, että Land Roverin off-road osaaminen on myös Jaguarin malleissa läsnä. Automaattivaihteiston kanssa järjestelmä tulee vakiovarusteena.
Jaguar XE tuntuu melkoisen valmiilta ryhtymään taisteluun luokkansa kuninkuudesta. Tuote on hyvä ja erittäin kilpailukykyinen pienine puutteineenkin. Ainoa este Jaguarin menestykselle saattaa olla ihmisten ennakkoluulot ja muistot vanhemmista kissapedoista. Näitä luuloja hälventämään Jaguar myöntää XE:lle takuun, määräaikaishuollot sekä Jaguar Assistance tiepalvelun kolmeksi vuodeksi ilman kilometrirajaa.
Sami Puskala
Kehuja: Moottori, ajo-ominaisuudet, laatuvaikutelma, ulkonäkö
Parantamisen varaa: Rengasmelu, ahdas takapenkki
Jaguar XE 20d Aut R-Sport: | |
Moottori: | Nelisylinterinen, 1999 cm3 dieselmoottori |
Teho: | 180 hv (132 KW) / 4000 rpm |
Vääntö: | 430 Nm / 1750-2500 rpm |
Kiihtyvyys 0-100 km/h: | 7,8 s. |
Huiput: | 228 km/h |
Vaihteisto: | 8-vaihteinen automaattivaihteisto |
Kulutus (yhd.): | 4,2 l / 100km |
CO2 päästöt: | 109 g/km |
Mitat (pit/lev/kork): | 4672mm/1850mm/1416mm |
Paino: | 1505 kg |
Hinta alkaen: | 39 990€ |
”History Will Prove Me Right” - Henry Ruggierin romuromanttinen autokokoelma