Ford Mustang Mach-E – Hyvästit muskelille
Fordin ensimmäinen täyssähköauto on muhkean tehokas Mustang Mach-E, joka yrittää kovasti nousta bensiinikäyttöisen muskelisisarensa rinnalle.
Amerikkalainen Ford on joutunut taipumaan autoteollisuuden ympärillä vellovan kriittisen keskustelun vuoksi siihen, että tuotantolinjalta puskee tätä nykyä entistä useammin sähköistä voimalinjaa. Tulevaisuus tulee olemaan myös Fordilla pitkälti sähköinen.
Fordin ensimmäinen täyssähköauto on Mustang Mach-e, joka lainaa nimensä ehkä kaikkien aikojen legendaarisimmalta muskeliautolta. Se, kuinka hyvin Mustang-nimi sopii sähköisen voimalinjan omaavalla katumaasturihenkiselle mallille, onkin sitten toinen tarina.
Mustangin historia alkoi vuonna 1965 ja tätä nykyä menossa on kuudes sukupolvi. Jo se, että Mustangin nokalla tavataan tätä nykyä nelisylinterinen voimanlähde, oli varmasti monelle kauhistus. Mustang kun on aina ollut tunnettu roisista suorituskyvystä ja muhkeasta moottorista.
Suorituskykyä sähkö-Mustangista toki löytyy, sillä Mach-e GT-versio kiihtyy paikaltaan sataseen 3,7 sekunnissa. Se on itse asiassa sekunnin nopeampi kuin yhdenkään bensakäyttöisen Mustangin kiihtyvyyslukema.
Koeajettu Mustang Mach-e AWD kiihtyy sataseen 5,1 sekunnissa, eli lähes samassa ajassa kuin V8-koneinen ”oikea” Mustang. Sähkötekniikalla saadaan siis aikaan varsin asiallinen kiihtyvyys, mutta riittääkö se Mustang-mallinimen käyttöön?
Mustang ei ole vain nopea kiihtyvyys
Se, että Ford haluisi nimetä oman automallinsa Mustangiksi, on tietenkin ilmiselvää. Mallilla on vahvat perinteet erityisesti amerikkalaisessa autoilukulttuurissa ja potentiaalista asiakaskuntaa on olemassa jonoksi asti. Lisäksi suorituskykyä on hulppeasti, joten nimen käyttäminen ei nopeiden kiihdytysten ystäviä välttämättä suututa. Vai suututtaako?
Ongelma syntyykin siitä, että Mustang on aina ollut paljon muutakin kuin nopea repäisy sataseen. Se on vapauden tunnetta, ronskia äänimaailmaa ja tietynlaista kapinahenkeä. Niitä muskeliautot ja Mustang edustavat. Näitä Mach-e ei tarjoa, vaikka voimaa siinä riittääkin.
Tätä taustaa vasten Fordin sähkömallin nimeksi olisi sopinut huomattavasti paremmin vaikkapa Puma tai Kuga. Koska Mach-e on katumaasturimalli, sopisi sen piirteille myös nimi, joka kertoo siitä.
Mutta se nimestä. Mach-e:stä on Suomen myyntiohjelmassa kolme eri versiota: takavetoinen (RWD), nelivetoinen (AWD) ja GT. Näistä jyrkin on GT ja miedoin RWD. Nelivetomallit on varustettu kahdella sähkömoottorilla, jotka on sijoitettu molempien akselien päälle.
Akkupaketit ovat joko standard rangen 75 kWh tai extended rangen 98 kWh. WLTP-mittaustavan mukaan pienemmällä akulla toimintamatka on 440 km ja isommalla 610 km.
Kikkailua ja polttomoottorin äänimaailmaa
Mach-e tarjoaa matkustajille pientä kikkailua, joilla halutaan voittaa kuljettaja ja matkustaja puolelleen. Niihin lukeutuvat mm. polttomoottorin äänimaailman simulointi kaiuttimien kautta. Untamed-ajotilassa Mustang nimittäin hyrrää vähän niin kuin konepellin alla olisi bensiinimoottori. Kiva lisä ihmiselle, joka ei voi sietää sitä, että autoa kuljettaa sähkömoottori.
Kikkailuksi voidaan myös laskea ovenkahvat tai itse asiassa niiden puute. Ovet nimittäin avataan painamalla pyöreää mustaa nappia, joka ponnauttaa oven ulos. Etuovissa on lisäksi pienet vetokahvat, mutta takana fyysistä kahvaa ei ole lainkaan.
Mustangin keskikonsolin näyttö on julman kokoinen ja tuo mieleen Tesla–mallien kookkaimmat versiot. Kosketusnäyttö toimii hienosti ja sitä kautta ohjaillaan lähes kaikkea autoon liittyvää.
Hieman harmillisesti näyttö ei kuitenkaan kerro auton reaaliaikaista latausnopeutta, joten se pitää selvitellä erikseen latausajasta ja ladatusta energiamäärästä. Informaatio olisi todella tervetullut, sillä sähköautomaailmassa latausnopeus ja aika ovat kaikki kaikessa.
Supernopea lataus minuuteissa ohi
Ford ilmoittaa maksimilatausnopeudeksi 150 kW tunnissa, mutta hyvin harvoin akun energiataso ja tähdet ovat kohdillaan niin, että nopeus toteutuisi. Koeajon aikana Mach-e latasi 27 kWh energiamäärän 95 kWh vauhdilla. Akun varaustila oli latauksen alkaessa 28 %.
Itse asiassa Mustangin maksimilatausteho toteutuu vain akun varauksen ollessa lähellä nollaa. Latausnopeus hidastuu 100 kW tuntumaan jo silloin kun akun varaus on 8 %. Reilut 100 kW Mustang kykenee ottamaan akun varauksen ollessa 8–30 % ja tuon jälkeen maksimilatausnopeus laskee 75 kW:n tienoille.
150 kW:n latausnopeuden mainostaminen on siis hieman kyseenalaista, sillä todellinen maksimaalinen pikalatausnopeus on lähempänä 90 kWh:n lukemaa. Toisaalta tilanne on sama lähes kaikilla muillakin valmistajilla.
Toki supernopean pikalatauksen merkitys jokapäiväisessä käytössä on hieman kyseenalainen, sillä harva käyttäjä lataa autoaan pääasiassa julkisilla pikalatureilla. Sähköauton omistajan kannattaakin hankkia kotiinsa latausasema, jolla suuremmankin akun lataaminen onnistuu yön aikana.
Tosin Fordin olisi kannattanut laittaa autoonsa suurempi sisäinen laturi 11 kWh-version sijaan. Se nopeuttaisi lataamista hitaammista latureista. Monelle sähköautoa harkitsevalle tämä on paikoin kynnyskysymys.
Takapotkuna tai nelivedolla
Mustang Mach-e:ssä riittää kyllä potkua tehoversiosta huolimatta. Takavetomalli jättää sekin taakseen suurimman osan polttomoottoriautoista kiihtyvyytensä puolesta. 6,1 sekuntia sataseen vaatii vähintään GT-mallin perheauton.
Nelivetoversion 346 hevosvoiman ja 580 Nm:n väännön turvin suorituskyky on varsin asiallinen. Mach-E kiihtyy sataseen reilussa viidessä sekunnissa, mikä on suurimmalle osalle autoilijoista varsin riittävä.
Jämerän ja tehokkaan voimalinjan kaveriksi on rakennettu hyvin katumaasturimainen auto. Alusta on hieman pintakova, mutta mutkatiellä yli 2200 kiloa painava auto kyllä muistuttaa massastaan. Jälleen kerran tämä on asia, jota ei bensiinimoottorisessa Mustangissa tapahdu.
Mutta on katumaasturiksi leivotulla sähkö-Mussella etunsakin. Sisätilat ovat hulppeat ja tyylikkäät. Takapenkillä on mukava matkustaa ja sama pätee toki myös etupenkkiläisiin.
Ford Mustang Mach-E on myös hauska ajettava, mutta mikäli taustalla on ajokilometrejä bensiiniversioilla, kannattaa ajatukset samanlaisesta ajokokemuksesta unohtaa. Uutena mallina fiilis on kuitenkin positiivinen.
Mach-E on henkilöautona erinomainen, mutta sähköautona siinä on vielä kehittämisen varaa. Tämä ei toki ole yllätys, sillä harva valmistaja onnistuu ensimmäisellään ampumaan napakymppiin. Pienillä päivityksillä Fordilla on hyvä mahdollisuus haastaa muut valmistajat sähköpuolella.
Samoista ostajista ovat samoilla apajilla kilpailemassa malliversiosta riippuen VW ID4, Tesla Model Y, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, BMW iX, Mercedes-Benz EQE ja Audin täyssähkömallit.
Mustang Mach-E:llä on hyvä mahdollisuus nousta keskihintaisten sähköautojen valikoimassa kärkikastiin, sillä auto näyttää ja tuntuu hyvältä. Takavetomallin hinta jää juuri alle 50 000 euroon, mikä oikeuttaa valtion hankintatukeen. Rikos on varmasti harkittu.
Tuomas Rajala
Kehuja: toimintamatka, laatuvaikutelma, ulkonäkö, yksityiskohdat
Parantamisen varaa: Mustang-fiilis uupuu, latausinfon puutteellisuus
Ford Mustang Mach-E AWD 98 kWh: | |
Moottori: | Sähkömoottori |
Teho: | 294 hv hv (216 kW) |
Vääntö: | 580 Nm |
Kiihtyvyys 0-100 km/h: | 5,1 s |
Huippunopeus: | 180 km/h |
Toimintamatka (WLTP): | 540 km |
Vetotapa: | Neliveto |
CO2 päästöt: | 0 g/km |
Mitat (pit./lev./kork.): | 4713mm/1881mm/1624mm |
Tavaratila: | 402 + 88 (etuosa) |
Paino: | 2111 kg |
Hinta alkaen: | 39 554€ |

For sale Ford Mustang Mach-E cars
on mobile My vehicles
More related articles
See allFord Fiesta Flexifuel - tankatessa omistaja voi hymyillä
Ford Transit Custom Van PHEV – pakettiauto lataushybriditekniikalla