Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Go to Sell your car page
Read 12 750  

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3
 • BMW i3

BMW i3 sai miedon meikkauksen. Uudistuksen pääosaa esittää mm. uusi ajoakku sekä sporttisempi sisarmalli i3s.

Markkinoille tullessaan vuonna 2013 BMW i3 näytti ja tuntui hyvinkin edistykselliseltä sähköautolta. Sukkulanmallinen nelipaikkainen kiesi kaappariovineen ja 20-tuumaisine vanteineen herätti ihmetystä silloin, eikä malli vuosien varrella niin yleiseksi kulkupeliksi ole yltänyt, etteikö se huomiota keräisi itseensä vielä tänäänkin.

Viiden vuoden ikään ehtinyt pioneeri sai viime vuoden puolella odotetun faceliftin, jota sen ulkomuodosta joutuu tosin hetken hakemaan. Äkkiä katsottuna muutokset vaikuttavat perin pieniltä ja ulkopuolella ne rajoittuvatkin lähinnä puskureiden ja keulan ilmeen hienovaraiseen hiomiseen. I3 on edelleen nelipaikkainen ja pienet takaovet toimivat kaappariperiaatteella.

Sisäilmekin on koko lailla entisellään. Kierrätysmateriaaleista valmistettu pöytämäinen kojelauta on paitsi asiaankuuluvan ekohenkinen, myös tyylikäs. Lattia on tasainen ja näine kaikkineen valoisassa matkustamossa vallitsee rauhallisen kodikas ja hyvin olohuonemainen tunnelma, takapenkkiä myöten. Oikeastaan kojelaudalta puuttuu vain paikka mihin sen vihreän ruukkukasvin voisi istuttaa, jotta fiilis olisi täydellinen.

Kaikkiaan tunnelma sopii Bemarin ekohenkisyyteen kuin nenä päähän ja auttaa osaltaan kuljettajaa asennoitumaan ajoonsa tyyliin kuuluvasti. Jalkatilaa i3 tarjoaa tasalattiaisuuden ansiosta runsain mitoin niin etu- kuin takapenkilläkin. Varsinkin ulkomittoihin nähden sisätilat ovat erittäin väljät, mitä auton nelipaikkaisuus tietysti korostaa.

Väreillä ja materiaaleilla sisusta on saatu entistä freesimmän oloiseksi, vaikka mitään mullistavaa muutosta ei olekaan tapahtunut. Kierrätysmateriaalien lisäksi sisustuksessa käytetään paljon puu- ja metallipaneeleita. Keskikonsolin näyttö on nyt saman kaltainen kuin muissakin BMW-malleissa, mutta ratin takana oleva varsinainen mittaristo on edelleen hieman vanhahtavan näköinen.

BMW i3 on neliovinen, mutta ulkomuodon perusteella asiaa ei välttämättä heti keksi. Takaovet toimivat kaappariperiaatteella ja niiden käyttö vaatii ensin etuoven avaamisen. Ratkaisu on kieltämättä näyttävä, mutta ei välttämättä se kaikkein käytännöllisin ratkaisu, varsinkaan jos molemmissa käsissä roikkuu raskas kauppakassi. Takaovista ei myöskään pääse ulos ennen kuin etupenkillä istuva irrottaa turvavyönsä ja avaa oman ovensa.

Isompi akusto ja Range Extender

BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla

Se kaikkein suurin uutuus löytyy i3:n lattian alta isomman akuston muodossa. Vanha 22 kWh:n ja 60 Ah:in akkupaketti on päivittynyt 33 kWh/94 Ah:in kokoiseksi. Käytännön toimintasäteeksi muutettuna matka kasvaa n. 150 kilometristä reiluun 200 kilometriin.

Parhaimmillaan uuden mallin ajotietokone lupailee täyteen ladattuna jopa 230 kilometrin matkaa, mutta käytännössä toimintasäteeksi muodostuu kuitenkin se parisataa kilometriä, käytettävästä ajomoodista sekä tietysti kaasujalan asennosta vahvasti riippuen.

Oikein raskaalla kaasujalalla i3:n akuista saa mehut imettyä melko nopeastikin, mutta kyseinen ajotapa ei liene kuitenkaan se sähköautoilun päällimmäinen idea. Syksyn aikana markkinoille on saatu vieläkin isompi 42 kWh:in ja 120 Ah:in akusto, jolla käytännön toimintasäde kasvaa jo reiluun 250 kilometriin.

Koeajettu auto oli varustettu 94 Ah:n akuston lisäksi REX:llä, eli Range Extenderillä, jonka avulla matkaa voi jatkaa sähkön huvettuakin vielä reilut 100 km. Hintaa REX-mallille kertyy reilut 4000 euroa perusmallia enemmän, mutta toisaalta se laajentaa i3:n käyttömahdollisuuksia merkittävästi.

Piskuinen 2-sylinterinen polttomoottori ei itsessään autoa liikuta, vaan se toimii sähköä tuottavana aggregaattina, jonka turvin matka jatkuu ainakin sen 100 kilometriä. Vaikka REX jonkin verran kustantaakin, tuo se ajoon sähköautoilulle epätyypillistä levollisuutta ja rentoutta, kun matkan katkeamisesta ei akkujen tyhjennyttyä tarvitse kantaa niin suurta huolta.

94 Ah:in i3 latautuu 80-prosenttisesti tavallisella verkkovirralla n. 10 tunnissa, täyteen ”tankkaaminen” vie aikaa roimasti enemmän. BMW:n omaa erikseen hankittavaa seinälaturia käyttäessä operaatio kestää muutaman tunnin, eli täyteen akut saa ladattua yön tai työpäivän aikana.

Joiltain liikenneasemilta ja kauppakeskuksista löytyvillä 50 kW:n pikalatureilla 80 % varaus onnistuu noin kolmessa vartissa, eli homma hoituu helpoimmillaan vaikka kauppareissun yhteydessä. Tosin alati kasvavan sähköautokannan johdosta latauspaikan saaminen kauppareissulla alkaa olemaan jo melkoista arpapeliä, joten jokapäiväisessä käytössä oma pikalaturi on periaatteessa pakkohankinta.

Hankinnan arvoinen Gharged Edition-varustepaketti sisältää laturin ja yleisiin latausasemiin sopivan latauskaapelin lisäksi myös muita hyödyllisiä varusteita kohtuulliseen 500 euron hintaan.

Ajamisen ilo vahvasti läsnä

Käytännön ajossa i3 tuntuu hyvin samalta kuin ennenkin. Pääosaa esittää ajamisen ja käsittelyn kaikkinainen helppous, jota harvasta polttomoottoriautosta löytyy. I3:ssa istutaan melko korkealla, joten sisäänkäynti on helppoa. Napista virrat päälle, suunnanvaihtimesta haluttu ajosuunta ja liikkeelle.    

170 hevosvoimaa ja 250 Newtonin vääntö liikuttavat Bemaria liukkaasti. Reipas vääntö on läsnä sähkömoottorille tyypillisesti heti kun kaasupoljinta painaa, mikä tekee kaupungin valoista kiihdytellessä silkkaa viihdettä. Kanssa-autoilijoiden ilmeet ovat joka kerta näkemisen arvoisia, kun pieni Bemari pomppaa viivalta kuin nappi housuista ikään ja useimmiten aina ensimmäisenä.

Numeroiden mukaan 94 Ah i3 kiihtyy satasen vauhtiin noin kahdeksassa sekunnissa, mikä perstuntuman mukaan pitänee vähintäänkin kutinsa. Hivenen sporttisempi, 184-heppainen rinnakkaismalli i3s kipittää nopeusvälin vielä himpun verran nopeammin. Urheilullisuutta korostava s-malli omaa myös 10 milliä matalamman alustan ja 40 milliä leveämmän raidevälin, joka ilmenee täsmällisempänä ajettavuutena.

Kaasun painallusta seuraava ripeä kiihtyvyys vaihtuu poljinta nostaessa miltei yhtä tehokkaaseen hidastuvuuteen. I3 kerää talteen hidastuksissa syntyvän energian, eli käytännössä auto jarruttaa aina kun kaasupolkimen nostaa ylös. Hidastuvuus on melko voimakasta ja näin ollen auton varsinaisia jarruja tuleekin käyttäneeksi aniharvoin. Aluksi systeemi oudoksuttaa, mutta hetken totuttelun jälkeen toiminta tuntuu loogiselta.

Helpon tuntuista kaupunkisukkulointia lisää alle kymmeneen metriin jäävä kääntöympyrä. Lyhyt auto ja reippaasti kääntyvät etupyörät ovat lyömätön yhdistelmä kapeilla kaduilla ja kujilla. Myös taskuparkkeeraus sujuu naurettavan helposti vaikka ilman pysäköintiavustinta. Talvisaikaan takavedon tuoma ”kääntöapu” helpottaa sompailua vielä entisestään.

 • BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla
 • BMW i3 – Sähäkästi ajan hermolla
 

Maantiellä ei ihan niin kotonaan

Kaupungissa BMW i3 toimiikin juuri odotetulla tavalla, eikä negatiivisia yllätyksiä ilmene. Sen sijaan isommalle tielle siirtyessä tunnelma alkaa muuttua. Maantievauhdissa i3:n suuntavakaus ja kulku on vielä kohtuullisesti mallillaan, mutta moottoritielle siirtyessä meno muuttuu huojakan tuntuiseksi.

Suurimpana syynä tähän on todennäköisesti auton alla olleet ja jo parhaat päivänsä nähneet 20” ja 155 millin levyiset kitkarenkaat, jotka tekevät pahasti hallaa jo muutenkin hieman levottomalle maantiekäyttäytymiselle. Ohjaus reagoi yliherkästi ja pienikin ohjausliike saa auton luikertelemaan epämiellyttävästi. Korkeaan ja kapeaan autoon tuntuu myös sivutuuli tarttuvan selvästi, eivätkä tien urat paranna tilannetta yhtään.

Voimanlähteen puolesta moottoritieajo maistuisi kyllä ja voimaa riittää täkäläisiin olosuhteisiin mainiosti. Akkujen varaustaso tosin laskee silmissä, kun nopeus huitelee 120 km/h tuntumassa. Käytännössä akkujen mehut riittänevät reilun sadan kilometrin taivallukseen, mikäli motarivauhtia pitää yllä herkeämättä.

BMW i3:n leipäheitto löytyy odotetusti urbaanista ympäristöstä, mutta toisaalta jos latausmahdollisuus löytyy kodin lisäksi myös työpaikan päästä, voi BMW:llä suorittaa vähän pidemmänkin työmatkan varsin lompakkoystävällisissä merkeissä. Maantiekäyttäytyminenkin muuttuu todennäköisesti hivenen leppoisampaan suuntaan, kun alla pyörii toimivampi rengastus.

Mikään halpa auto i3 ei ole, eikä sitä sellaiseksi ole tarkoitettukaan. I3:n hinnat alkavat reilusta 40 000 eurosta, joten sen hankinta on perusteltava itselleen jollain muullakin kuin pelkästään säästösyillä. Esimerkkinä roimasti isompi ja tilavampi Nissan Leaf irtoaa kaupasta alle 38 000 eurolla, mutta tällöin tunnelma ja varsinkin habitus on kaukana i3:n tarjoamasta.

Koeajetun yksilön hinta karkasi lisävarustelun myötä yli 55 000 euron, joten persaukisen on turha i-kolmosen kanssa ekoilla. Jos limiitti riittää, eikä maksimaalinen tilantarve ole ykkösprioriteetti, saa BMW i3:sta mukavan, nykyaikaisen ja ennen kaikkea helppokäyttöisen ajopelin.

Sami Puskala

Kehuja: käytön helppous, suorituskyky, tunnelma, ulkonäkö

Parantamisen varaa: takaovien käytettävyys, ajokäytös kovemmissa vauhdeissa, hinta

BMW i3 94 Ah REX:

Moottori:Sähkömoottori / 2-sylinterinen, 647 cm3 bensiinimoottori
Akku:33 kWh
Teho:70hv (125kW)
Vääntö:250 Nm
Huiput:150 km/h
Kiihtyvyys 0-100 km/h:8,1 s.
Vetotapa:Takaveto
Vaihteisto:Portaaton automaattivaihteisto
Sähkönkulutus (WLTP):13,6 kWh / 100 km
Toimintasäde (WLTP):235 km
CO2-päästöt:14 g/km
Mitat (pit/lev/kork):4011mm/1775mm/1598mm
Omamassa:1440 kg
Koeajoauton hinta:55 950 €
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : BMW i3

     
4.5
Read user reviews or write your own »

For sale BMW i3 cars

test
BMW i3, '20, 4 tkm
43 850 €
test
BMW i3, '20, 1 tkm
42 500 €
test
BMW i3, '20, 3 tkm
40 900 € (incl. VAT)
test
BMW i3, '21, 1 tkm
38 900 € (incl. VAT)
test
BMW i3, '20, 1 tkm
51 900 €
test
BMW i3, '20, 1 tkm
43 900 € (incl. VAT)
test
BMW i3, '20, 3 tkm
47 700 € (incl. VAT)
test
BMW i3, '20, 6 tkm
39 900 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More BMW test drives

All test drives »
Erinomaisen ajomukavuuden maasturi BMW X1 xDrive25e - BMW Hybridimallisto osa 3
MAINOS
Video Icon

Erinomaisen ajomukavuuden maasturi BMW X1 xDrive25e - BMW Hybridimallisto osa 3

BMW iX3 rikkoo ennakkoluuloja täyssähköautoista
MAINOS

BMW iX3 rikkoo ennakkoluuloja täyssähköautoista

BMW 330e Touring xDrive on sporttinen perhefarkku - BMW Hybridimallisto osa 2
MAINOS
Video Icon

BMW 330e Touring xDrive on sporttinen perhefarkku - BMW Hybridimallisto osa 2

Nautinnollinen neliveto BMW 530e xDrive - BMW Hybridimallisto osa 1
MAINOS
Video Icon

Nautinnollinen neliveto BMW 530e xDrive - BMW Hybridimallisto osa 1

BMW 4-sarja uudistuu täysin – näyttävämpi ja urheilullisempi kuin koskaan

BMW 4-sarja uudistuu täysin – näyttävämpi ja urheilullisempi kuin koskaan