Go to Sell your car page
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 41 628

Ford Fiesta Ecoboost: Litran mitalla

Ford Fiesta Ecoboost: Litran mitalla
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta
 • Ford Fiesta

Ford osoittaa Fiesta EcoBoostilla, että kolmella sylinterillä ja litran iskutilavuudella voi saada aikaan tehokkaan voimanlähteen.

Fordin EcoBoost on ehtinyt niittää mainetta ja kunniaa useammassakin otteessa. Maitopurkin tilavuuden omaava motti sai osakseen mm. viime vuonna jaetun International Engine of the Year – palkinnon. 

EcoBoostin ideologia perustuu siihen, että litran kuutiotilavuudesta revitään irti mahdollisimman paljon tehoa. Fordin kolmisylinterisestä pikkukoneesta on parhaimmillaan onnistuttu manaamaan ulos 125 hevosvoimaa.

Motin sisällä timanttia

Ford Fiesta Ecoboost kuva takaviistosta

Viritysaste alkaa muistuttaa menneiden vuosikymmenten ralliautojen litratehoa. Fordin tapauksessa viritysasteen kasvattamisen on tehnyt mahdolliseksi mm. muuttuva venttiilien ajoitus, suorasuihkutus, turboahdin ja männänrenkaiden timanttinen päällystys. 

Nämä seikat vaikuttavat tehokkuuden lisäksi myös kulutukseen, joka on saatu testeissä puristettua 125 hevosvoimaisessa versiossa 3,7 litraan maantieajossa. Luku on huimaava, mutta täytyy muistaa, ettei sillä juuri ole tekemistä oikean elämän kanssa. 

Kulutusmittaukset kun suoritetaan ajamalla autoa sisätiloissa ja rullien päällä. Testin ideana on saada vertailukelpoista kulutusdataa, eikä rehellisiä lukuja kuluttajille. 

Koeajoversiona toimineen 100-hevosvoimaisen version yhdistetty kulutuslukema on valmistajan ilmoituksen mukaan 4,9 litraa sadalla, mikä on sekin kotimaan talvessa silkkaa satumaailmaa. Testilenkin aikana keskikulutus vaihteli sekalaisessa ajossa noin 7 litran tuntumassa. 

Päästöt parhaimmillaan alle 100 g/km

Fiesta EcoBoost on siitä huolimatta auto, jolla voi halutessaan saada aikaiseksi yllättävän alhaisia kulutuslukemia. Se vaatii kuitenkin huolellista ennakointia, rauhallisia kiihdytyksiä ja alhaisia nopeuksia. Näillä eväillä kulutus on mahdollista painaa jopa viiden litran tuntumaan.  

Suurin etu EcoBoost-koneesta onkin autoveron määrässä. Sen CO2-vertailuluku nimittäin painuu tehokkaimmassa versiossa alle sadan ja 100 hv -koneellakin 114 grammaan. Tämä näkyy positiivisesti veronkannossa.

Vaikka kulutus ei olekaan sieltä kaikkein piheimmästä päästä, on kolmisylinterinen ja litran kokoinen pata miellyttävä tuttavuus. Fiestalla ajaessa on nimittäin hankala uskoa ohjastavansa lilliputtikoneella varustettu autoa. 

170 Nm väännöt litrasta

100 hevosvoimainen versio kiihtyy nollasta sataseen hieman reippaassa 10 sekunnissa, mitä voidaan pitää saavutuksena. Vaikka Ford ei mikään hevosenpotkuturbo olekaan, on sen tuntuma erityisesti alhaisilla kierroksilla mukavan voimakas. 

Automaatilla varustettu Fiesta EcoBoost on viritetty palvelemaan tehoreserviä optimaalisesti. Vääntöä ja tehoa on alakierroksilla hyvin ja syykin on selvä. 1-litrainen kakluuni nimittäin kehittää uskomattomalta tuntuvan 170 Nm:n väännön jo 1400-kierroksesta alkaen.

Vääntölukema onkin jotain, mitä ei uskoisi löytyvän näin pienestä koneesta. Normaalisti vastaavia vääntölukemia litraa kohti on totuttu näkemään lähinnä dieseleissä. 

Suorana vertailukohtana Fiestalle voidaan käyttää vaikkapa Skoda Citigon yksilitraista voimanlähdettä, jonka vääntömomentti jää parhaimmillaan 95 Nm:iin. Ei siis ihme, että Fiesta EcoBoost tuntuu lentävän Skodan vastineeseen verrattuna. 

 • Ford Fiesta Ecoboost laajakuva edestä
 • Ford Fiesta Ecoboost kuva takavalosta
 

Automaattiaski pikkuautossa

Pienikoneiseksi autoksi Ford Fiestassa on tehon lisäksi myös muita poikkeavuuksia. EcoBoostia on nimittäin saatavilla myös automaattivaihteistolla varustettuna. Laatikko pelaa pikkukoneen kaverina esimerkillisesti. 

Voimalinjan voi siis todeta olevan erittäin hyvin hallussa, mutta eipä moitteen sijaa ole myöskään alustassa. Pikkuautot tuntuvat usein pienen painonsa ansiosta jämäköiltä, eikä Fiesta tee poikkeusta. 

Alustan vaatimattomuus paljastuu kuitenkin painavammalla lastilla tai rivakammassa ajossa. Yli 60 km/h:n vahdissa Ford alkaa niiaamaan mutkissa. Ohjaustuntuma on onneksi hyvä ja suuntavakauttakin löytyy. 

Fordin laatu on viime vuosien aikana vakuuttanut ja nyt sama tuntuma on saatu tuotua myös malliston pienimpiin autoihin. Fiestasta puuttuu lähes kokonaan pikkuautoja usein vaivaava rimpula olemus. 

Ei vieläkään kunnon kosketusnäyttöä

Sisätilat ovat mukavan modernit, mutta kehittämisen paikkojakin löytyy. Kojelaudan yläosaan sijoitettu värinäyttö on nimittäin useisiin kilpailijoihin verrattuna melkoisen ankea esitys. Vastaava paneeli on käytössä myös mm. Focuksessa. 

Aikana jolloin ihmiset ovat tottuneet käyttämään laadukkaita kosketusnäyttöjä, on kummallista, että Ford ei ole halunnut pysytellä mukana kehityksessä näiltä osin. Onneksi järjestelmään saa sentään kytkettyä ulkoisen medialaitteen. 

Ulkoisesti kehityksen kelkassa on onneksi pysytelty ja Fiesta noudattaa samoja muotoilullisia trendejä kuin isoveljensä. Fiestassa on paljon tuttuja elementtejä Focuksesta ja Mondeosta. Kaikki on vain toteutettu pienemmässä koossa. 

Ford Fiesta on aseistariisuva ajokokemus. Sepelimyllyn lailla rohiseva kolmisylinterinen rahiseva pata on niin sympaattinen ilmestys, ettei siitä oikein voi olla pitämättä.  

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori & vaihteisto, suorituskyky, laatuvaikutelma

Parantamisen varaa: ajotietokoneen näyttö, alusta kovemmassa ajossa

Moottori:3-sylinterinen, 999 cm3 turboahdettu bensiinimoottori
Teho:100 hv (74 kW) / 6000 rpm
Vääntö:170 Nm / 1400-4000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:10,8 s.
Huippunopeus:180 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen Powershift-automaattivaihteisto
Kulutus (yhd.):4,9 l / 100 km
CO2 päästöt:114 g/km
Mitat (pit. / lev. / kork.):3969mm / 1722mm / 1495mm
Paino:1122 kg
Polttoainesäiliö:42 litraa
Hinta alkaen:18 229,38€
Tuomas - Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Ford Fiesta

     
3.8
Read user reviews or write your own »

For sale Ford Fiesta cars

test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
25 340 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
23 135 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
23 590 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
26 160 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
21 085 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.1, '22, Undriven
17 665 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
25 970 € (incl. VAT)
test
Ford Fiesta1.0, '22, Undriven
25 934 €
Hintalaskuri - Check value of your car Rekkari.fi - Check vehicle information OmaNettix - All vehicle information in one place Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Ford test drives

All test drives »
Ford Fiesta – Pienessä vara parempi

Ford Fiesta – Pienessä vara parempi

Ford Fiesta ST-Line – Auvoisa arkisportti

Ford Fiesta ST-Line – Auvoisa arkisportti

Ford Fiesta Black Edition – Maailman tehokkain yksilitrainen

Ford Fiesta Black Edition – Maailman tehokkain yksilitrainen

Ford Mustang Mach-E – Hyvästit muskelille

Ford Mustang Mach-E – Hyvästit muskelille

Ford Puma ST – Ärhentelevä katumaasturi

Ford Puma ST – Ärhentelevä katumaasturi