Go to Sell your car page
Read 32 914   0

Suzuki Vitara S – Turbolla tunnelmaan

Suzuki Vitara S – Turbolla tunnelmaan
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara
 • Suzuki Vitara

Vitara S Boosterjetin uusi turbomoottori on juuri se piristysruiske, mitä mallisto on kaivannut jo hyvän aikaa.

Pienempien crossoverien markkinoilla, Suzuki Vitara on sikäli mielenkiintoinen vaihtoehto, että se on saatavilla ainoastaan nelivetoisena. Nykyinen malli saapui markkinoille viime vuonna ja ainoana moottorivaihtoehtona siinä oli 1.6 litrainen, 120 heppainen bensamoottori.

Kyseinen moottori on sinänsä toimiva ratkaisu, mutta jää vapaasti hengittävänä käyttöominaisuuksiltaan nykyaikaisemmille turboille selvästi. Tälle vuodelle Suzuki sai asian korjattua, kun uusi 1.4-litrainen bensaturbo saatiin markkinoille.

S- Boosterjet

Suzuki Vitara S – Turbolla tunnelmaan

Moottori on nimeltään Boosterjet ja se on saatavilla Vitaran S-malliin, joka on malliston sporttisin versio. Kone on siis 1.4-litrainen ja tehoa siitä irtoaa 140 hevosvoimaa. Korkeaa huipputehoa tärkeämpi on kuitenkin järeä 220 Nm vääntö, joka irtoaa laajalla 1500-4000 kierroksen välillä. Vanha 1.6 litrainen vapari jää edelleen mallistoon, mutta dieseliä Vitaraan ei tällä haavaa ole saatavilla.

Boosterjetin vaihteisto on 6-vaihteinen manuaali tai automaatti. Laimeamman moottorin kanssa manuaali on 5-vaihteinen ja automaatti sama 6-pykäläinen kuin tehokkaammassakin versiossa. AllGrip-neliveto on vakiona molemmissa malleissa ja se on toiminnoiltaan monipuolinen. Vitarassa on neljä eri ajo-ohjelmaa, jotka vaikuttavat nelivedon, moottorinohjauksen ja automaattivaihteisessa myös vaihteiston toimintaan.

Auto- moodissa Vitara on polttoaineen säästön nimissä etuvetoinen, kunnes joku pyöristä osoittaa luiston merkkejä ja neliveto kytkeytyy päälle. Asetus sopii parhaiten normaali ajoon ja kuivalle kelille. Sport- asetus jakaa enemmän jatkuvaa vetoa takapyörille ja tämän on määrä vakauttaa kulkua mutkaisemmalla tiellä.

Snow- asento on nimensä mukaisesti liukkaille pinnoille ja vetoa jaetaan tarpeen mukaan akseleiden välillä maksimaalisen pidon saavuttamiseksi. Lock- asetus on tarkoitettu maasto-olosuhteisiin ja tällöin veto lukittuu 50:50 suhteessa akseleiden kesken. Yli 60 km/h vauhdissa lukitus kytkeytyy pois ja palautuu Snow- moodiin. Vitaran maasto-ominaisuuksia lisää alamäkihidastin ja mäkilähtöavustin sekä kohtuullinen 18,5 sentin maavara.

Riittävästi varusteita

S- mallin varustetaso vastaa hyvin pitkälti GLX-varusteita. Mukaan kuuluu mm. LED-lähivalot ja päiväajovalot sekä peruutuskamera. Turvallisuutta edistetään törmäyksenestoavustimella ja mukautuvalla vakionopeussäätimellä. Sporttisuutta korostetaan mustalla mokkanahkaverhoilulla, jossa on tehosteena punaiset tikkaukset. Musta-puna-teema jatkuu muuallakin ohjaamossa luoden urheilullisempaa näköä.

7-tuuman kosketusnäyttö on toiminnaltaan hieman karkea, mutta se ajaa kuitenkin asiansa. Tässä varustetasossa järjestelmä sisältää MirrorLinkin, Bluetoothin sekä navigoinnin jonka pienenä puutteena voi mainita suomenkielen puuttumisen. Myös MirrorLink vaatii toimiakseen siihen yhteensopivan puhelimen.

Sisätilojen puolesta ”Suiza” sijoittuu luokkansa kärkipaikoille. Takapenkki on malliltaan melko tasainen, joten kolme ihmistä istuu siellä mukavasti. Tavaratilaakin on tarjolla runsaasti auton kokoluokka huomioiden, normaaliasennossa 375 litraa. Kuskin tuhto tukee kohtuullisen hyvin ja ajoasennosta saa mieluisan. Tosin, kun ajoasento on muuten kohdallaan, tuntuu ratti jäävän aavistuksen kauas. Ratin pidempi syvyyssäätö olisi paikallaan.

S- mallimerkinnälle katetta

Uuden moottorin parantuneet ominaisuudet huomaa selvästi heti liikkeelle lähdössä. Käyttökelpoista voimaa on tarjolla mukavasti koko kierrosalueella ja liikehdintä on vaivattoman tuntuista. Kaasu- ja kytkintuntuma on maukas ja vaihteisto liukasliikkeinen. Moottori käy tasaisesti eikä itsessään pahemmin pidä melua.

Pakoputkesta kuuluu tietyillä kierroksilla pientä pörinää, mutta se lienee S-mallin tarkoituskin. Sport- moodi tekee moottorista erittäin kierrosherkän ja Vitara liikehtii ripeän tuntuisesti. Vääntö alkaa jo alakierroksilta vahvana, tuoden Suzukin kulkuun oikeasti hauskaa vireyttä. 140 hevosvoimaa riittävät hyvin tuomaan kulkuun mallimerkinnän vaatimaa sporttista vivahdetta.

Maantiellä rengasmelu nousee selvimmäksi melunlähteeksi kitkarenkaista huolimatta. Matkustusmukavuus on hyvää keskitasoa. Jousitus on jämäkän tuntuinen ja se selvittää mutkaisemmankin tien haasteet ongelmitta. Oikeastaan ainoa ajoa häiritsevä asia on melko tunnoton ohjaus.

Mutkan jälkeen ohjaus ei palaudu kunnolla keskiasentoon ja Vitara jää kaartamaan, jos rattia ei suorista käsivoimin. Ominaisuuteen tottunee ajallaan, mutta käytännössä Suzukin ohjastaminen vaatii hieman enemmän huomiota. Muutoin Vitara kulkee suoraan kohtuullisen hyvin. Koeajon aikana yllättänyt keväisen rankka räntä/lumisade tarjosi hyvän tilaisuuden eri ajomoodien testaamiseen.

 • Suzuki Vitara S – Turbolla tunnelmaan
 • Suzuki Vitara S – Turbolla tunnelmaan
 

Nelivedon monet kasvot

Moottoritien auraamattomalla ohituskaistalla pystyi kokeilemaan ajomoodien vaikutusta nelivedon toimintaan. Auto-asennossa kulku oli loskapatjan päällä hivenen levotonta, varsinkin tasakaasulla ajaessa. Kaasun reilumpi painaminen tuo nelivedon vahvemmin mukaan ja meno vakavoituu hieman. Sport- ja Snow-moodien käyttö rauhoittaa kulkua selvästi, kun neliveto on käytössä koko ajan.

Yksi Suzukin hauskoista puolista on ajonvakautuksen poiskytkentä mahdollisuus. Liukkaalla pinnalla auton saa pelkällä kaasulla helposti pitkiin luistoihin ja ajamisesta tulee verratonta hauskanpitoa. Varsinkin Sport- asetuksella, on kuskin viihtyminen taattua ja menoon saa alkukantaista yksinkertaisuutta, mikä jää liian monesta nykyautosta puuttumaan lukuisten turvalaitteiden myötä.

Toimivan nelivedon ja kohtuullisen maavaran ansiosta Suzukilla selvittää vähän isommat kinkamat kuin perusautoilla, mutta varsinaiseksi maastoautoksi sitä ei oikein voi luonnehtia. Parhaimmillaan Vitara on liukkailla ja huonokuntoisilla sivuteillä tai lumisessa kaupunkimaisemassa.

AllGrip- neliveto, pirteä moottori ja toimintojen tietynlainen yksinkertaisuus tekevät Suzukilla ajamisesta hauskaa ja viihdyttävää. Raskaammissa olosuhteissa suoritettu koeajo tuotti auton keskikulutukseksi 7 litraa sadalla, mutta nätimmin ajellessa kulutus painunee melko helposti sen alle. Vitara S Boosterjet mallin maksaa manuaalinvaihteisena 27 290 euroa ja automaattina 29 890 e.

Sami Puskala

Kehuja: Moottori, nelivedon toiminta, varustetaso, kohtuulliset tilat

Parantamisen varaa: Tahmea ohjaustuntuma

Suzuki S Boosterjet 6MT:

Moottori:Nelisylinterinen, 1373 cm3 bensiiniturbo
Teho:140 hv (104 KW) / 5500 rpm
Vääntö:220 Nm / 1500-4000 rpm
Kiihtyvyys 0-100 km/h:10 s.
Huiput:200 km/h
Vaihteisto:6-vaihteinen manuaalivaihteisto
Vetotapa:Neliveto
Kulutus (yhd.): 5,4 l / 100km
CO2 päästöt:127g/km
Mitat (pit/lev/kork):4175mm/1775mm/1610mm
Akseliväli:2500 mm
Maavara:185 mm
Omapaino:1210 kg
Hinta alkaen:27 290€
Sami - Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Nettiauto User Rating for vehicle model : Suzuki Vitara

     
3.6
Read user reviews or write your own »

For sale Suzuki Vitara cars

test
Suzuki Vitara1.6, '19, 13 tkm
24 900 €
test
Suzuki Vitara1.6, '95, 320 tkm
2 890 €
test
Suzuki Vitara1.6, '93, 200 tkm
3 800 €
test
Suzuki Vitara1.6, '97, 214 tkm
3 890 €
test
Suzuki Vitara1.6, '95, 355 tkm
2 390 €
test
Suzuki Vitara2.0, '95, 229 tkm
4 000 €
test
Suzuki Vitara2.0, '98, 180 tkm
4 300 €
test
Suzuki Vitara1.6, '92, 300 tkm
1 800 €
Check value of your car Check vehicle information from Rekkari.fi OmaNettix.fi - Easy and safe vehicle transaction Safety instructions Nettiauto.com
on mobile

More Suzuki test drives

All test drives »
Suzuki Vitara Hybrid – jouhea manuaali

Suzuki Vitara Hybrid – jouhea manuaali

Suzuki Jimny – Söpö, söpömpi, Jimny

Suzuki Jimny – Söpö, söpömpi, Jimny

Suzuki Swift 4X4: Kulti kutistin katumaasturin

Suzuki Swift 4X4: Kulti kutistin katumaasturin

Tyypit: Suzuki Swift

Tyypit: Suzuki Swift